Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum *
- 1/2 cawan gula putih *
- 1/2 cawan gula merah *
- secubit kapur *
- 1 1/2 cawan air *
- Kelapa parut (gaul dengan sedikit garam)
Cara Membuat:
- Bancuh semua bahan-bahan bertanda * di atas.
- Kisar bancuhan hingga halus
- Sementara itu, panaskan kukus. Sapukan sedikit minyak pada loyang/acuan agar bancuhan tidak melekat dan panaskan dalam pengukus sebentar.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus hingga masak.
- Setelah masak, biarkan sejuk, potong dan gaul dengan kelapa parut.
Petua:
- Untuk memastikan bancuhan lembut, pastikan bancuhan tidak melekat di tangan... tambahkan air jika bancuhan pekat.
................................................................................................
Ingredients:
- 2 cups wheat flour
- 1/2 cup white sugar
- 1/2 cup brown sugar
- a pinch of lime
- water
How to make:
- Mix all the ingredients above.
- Blend the mixture until smooth
- Meanwhile, heat up the steamer. Apply a little oil to the pan/mould so that the mixture does not stick
- Pour the mixture into the pan and steam until cooked.
- Once cooked, let cool, cut and mix with coconut.
Tips:
To keep the mixture smooth, make sure the mixture does not stick to your hands... add water if the mixture is thick.
No comments:
Post a Comment