FIND ME HERE!!

Tuesday 6 February 2018

KUIH KASWI BONDA NOR

 Jom cuba resipi mudah ihsan dari ibunda tercinta....moga-moga dapat dimanfaatkan oleh semua pembaca...

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum *
  • 1/2 cawan gula putih *
  • 1/2 cawan gula merah *
  • secubit kapur *
  • 1 1/2 cawan air *
  • Kelapa parut (gaul dengan sedikit garam)
Cara Membuat:
  1. Bancuh semua bahan-bahan bertanda * di atas.
  2. Kisar bancuhan hingga halus
  3. Sementara itu, panaskan kukus. Sapukan sedikit minyak pada loyang/acuan agar bancuhan tidak melekat dan panaskan dalam pengukus sebentar.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus hingga masak.
  5. Setelah masak, biarkan sejuk, potong dan gaul dengan kelapa parut.
Petua:
  • Untuk memastikan bancuhan lembut, pastikan bancuhan tidak melekat di tangan... tambahkan air jika bancuhan pekat.


................................................................................................

Ingredients:

  • 2 cups wheat flour
  • 1/2 cup white sugar
  • 1/2 cup brown sugar
  • a pinch of lime
  • water

How to make:

  1. Mix all the ingredients above.
  2. Blend the mixture until smooth
  3. Meanwhile, heat up the steamer.  Apply a little oil to the pan/mould so that the mixture does not stick
  4. Pour the mixture into the pan and steam until cooked.
  5. Once cooked, let cool, cut and mix with coconut.

Tips:

To keep the mixture smooth, make sure the mixture does not stick to your hands... add water if the mixture is thick.

No comments:

Post a Comment