Resipi Ayam Percik
Bahan-bahan:
Ayam (cuci bersih)
Cili kering
Bawang putih
Baawang besar
Halia
Kunyit hidup
Serai
1 sudu besar Ketumbar
1 sudu besar Jintan manis
Garam dan gula secukupnya
Cara penyediaan:
1.Mula-mula kisar bawang putih, bawang besar, halia, kunyit hidup dan serai. Ketepikan.
2.Kemudian kisar halus jintan manis dan ketumbar pula.
3.Panaskan kuali (tanpa minyak).
Masukkan bahan-bahan dan tumis. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4.Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga separuh masak. Padamkan api.
5.Letakkan ayam atas stand stand dan renjiskan oluve oil. Guna minyak masak pun boleh.
6.Bakar dalam air fryer pada suhu 200℃ selama 15 minit atau sampai masak. Boleh tambah masa jika ayam belum masak.
Kalau guna oven, bakar pada suhu 180℃ selama 20 minit.
Bahan untuk kuah:
Cili kering
Bawang putih
Sos cili
Gula pasir
Gula merah
1 sudu besar tepung jagung
Cara masak kuah:
1.Kisar cili kering dan bawang putih.
2.Panaskan minyak dalam kuali.
Kemudian masukkan bahan kisar tadi dan tumis. Masukkan air sedikit dan kacau.
3.Reneh sampai cili masak.
Seterusnya masukkan sos cili, gula, air gula merah dan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
Kacau sehingga kuah pekat.
4.Boleh rasa, dan pastikan garam dan gula cukup berasa.
Kalau ada biji bijan, boleh masukkan sekali dalam kuah. Dah masak, tutup api.
No comments:
Post a Comment