FIND ME HERE!!

RESIPI KEK KUKUS COKLAT MOIST

Bahan A:
  • 1 cawan serbuk koko (pilihan sendiri) 
  • 1 cawan gula pasir 
  • 1 cawan susu cair 
  • 1 cawan minyak masak 
  • 1/2 cawan susu pekat 
Bahan B:
  • 11/2 cawan tepung gandum *ayak*
  • 1 sudu teh bikarbonat *ayak*
  • 1 sudu teh baking powder *ayak*
  • 1 sudu teh esen vanilla 
  • 3 biji telur (suhu bilik) 

Cara Membuat:

1. Bahan A dimasak dalam periuk hingga sebati. Kecilkan api dan sejukkan.

2. Pukul telur hingga kembang (putih) kemudian masukkan bahagian A.

3. Masuk esen vanilla. Pukul sebati adunan.

4. Kemudian, masukkan bahagian B sedikit demi sedikit dan kacau lebih kurang 5 minit.

5. Masukkan adunan ke dalam loyang. Juga boleh gunakan kertas foil. (Elakkan wap air masuk ke dalam adunan)

6. Kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (Didihkan air pengukus). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa

7. Untuk hiasan boleh letak topping.

BAHAN UNTUK TOPPING

Bahan:
  • 300 gm coklat masakan~potong kecil
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 sudu besar butter
  • 1/4 cawan air panas 
Cara Membuat: 
  1. Susu cair dan susu pekat dipanaskan menggunakan kaedah double boiler. 
  2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. 
  3. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau hingga cair. 
  4. Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek. 
  5. Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek. 
  6. Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas. 
  7. Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi. 
  8. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang...

No comments:

Post a Comment