Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan tenggiri bunga
- 1 sudu makan tepung jagung
- garam secukup rasa (digaul bersama air)
- 1 sudu teh lada sulah
- serbuk perasa (ikut citarasa)
Cara Membuat:
- Hiris nipis isi ikan (asingkan tulang dan kepala)
- Satukan isi ikan, tepung jagung, lada sulah dan serbuk perasa.
- Masukkan sedikit air garam untuk sebatikan bahan.
- Tumbuk isi ikan dan masukkan air garam sedikit demi sedikit supaya ikan sedikit kenyal.
- Masukkan fishcake ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
- Kukus anggaran 10-15 minit hingga masak.
- Biarkan sebentar dan potong memanjang fishcake.
- Akhir sekali, goreng dengan api kecil dan jangan sampai garing.
- Sedia untuk dinikmati dalam apa jenis hindangan.
No comments:
Post a Comment