BAHAN A:
- 1 EKOR AYAM
- 1 LABU BAWANG BESAR (POTONG BULAT/BAJI)
- 2 SUDU MAKAN SOS CILI
- MINYAK MASAK SECUKUPNYA
- GARAM & GULA SECUKUPNYA
- SEDIKIT SERBUK KUNYIT
- 1 KIUB AYAM
- 15 TANGKAI CILI KERING (KISAR)/CILI GILING (IKUT CITARASA)
- 2 INCI HALIA
- 1/2 INCI LENGKUAS
- 3 ULAS BAWANG PUTIH
- 1 LABU BAWANG BESAR
- 2 BATANG SERAI (DITITIK)
- 4 BIJI TOMATO (POTONG BAJI)
- 1/2 INCI KULIT KAYU MANIS
- 2 BIJI BUAH PELAGA
- 2 BIJI BUNGA LAWANG
- 2 BIJI BUNGA CENGKIH
CARA MEMBUAT:
- POTONG KECIL AYAM DAN BERSIHKAN. GAUL AYAM DENGAN GARAM & KUNYIT DAN GORENG HINGGA MASAK. ANGKAT & KETEPIKAN.
- PANASKAN MINYAK DALAM KUALI. TUMISKAN BAHAN C (REMPAH) HINGGA WANGI.
- KEMUDIAN, MASUKKAN BAHAN KISAR DAN TUMIS HINGGA GARING DAN HARUM.
- MASUKKAN AYAM, SOS CILI, BAWANG BESAR, KIUB AYAM, GARAM & GULA SECUKUP RASA.
- HIDANGKAN BERSAMA NASI TOMATO ATAU LAIN-LAIN HIDANGAN YANG SESUAI.
- SELAMAT MENJAMU SELERA.....
No comments:
Post a Comment