FIND ME HERE!!

RESIPI AYAM MASAK MERAH

RESIPI AYAM MASAK MERAH

BAHAN A:
  • 1 EKOR AYAM
  • 1 LABU BAWANG BESAR (POTONG BULAT/BAJI)
  • 2 SUDU MAKAN SOS CILI
  • MINYAK MASAK SECUKUPNYA
  • GARAM & GULA SECUKUPNYA
  • SEDIKIT SERBUK KUNYIT
  • 1 KIUB AYAM
BAHAN B: (KISAR)
  • 15 TANGKAI CILI KERING (KISAR)/CILI GILING (IKUT CITARASA)
  • 2 INCI HALIA
  • 1/2 INCI LENGKUAS
  • 3 ULAS BAWANG PUTIH
  • 1 LABU BAWANG BESAR
  • 2 BATANG SERAI (DITITIK)
  • 4 BIJI TOMATO (POTONG BAJI)
BAHAN C: (REMPAH TUMIS)
  • 1/2 INCI KULIT KAYU MANIS
  • 2 BIJI BUAH PELAGA
  • 2 BIJI BUNGA LAWANG
  • 2 BIJI BUNGA CENGKIH

CARA MEMBUAT:

  1.  POTONG KECIL AYAM DAN BERSIHKAN. GAUL AYAM DENGAN GARAM & KUNYIT DAN GORENG HINGGA MASAK. ANGKAT & KETEPIKAN.
  2. PANASKAN MINYAK DALAM KUALI. TUMISKAN BAHAN C (REMPAH) HINGGA WANGI.
  3. KEMUDIAN, MASUKKAN BAHAN KISAR DAN TUMIS HINGGA GARING DAN HARUM.
  4. MASUKKAN AYAM, SOS CILI, BAWANG BESAR, KIUB AYAM, GARAM & GULA SECUKUP RASA.
  5. HIDANGKAN BERSAMA NASI TOMATO ATAU LAIN-LAIN HIDANGAN YANG SESUAI.
  6. SELAMAT MENJAMU SELERA.....

No comments:

Post a Comment