Bahan-bahan:
- 1kg daging
- kicap cair
- kicap pekat
- garam
- gula putih/gula merah
- 1 asam keping
Bahan Kisar:
- 10 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 batang serai
- 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga)
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- cili kering (ikut citarasa)
Cara membuat:
- Daging diperap dengan kicap cair, kicap pekat dan dibiarkan 1- 2 jam.
- Panaskan kuali dan tumis 4 sekaawan serta bahan kisar hingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan perapan daging dan tambahkan kicap cair dan sedikit air.
- Perasakan dengan garam, gula merah dan asam keping.
No comments:
Post a Comment