FIND ME HERE!!

RESIPI SUP PETOLA

RESIPI SUP PETOLA

Bahan-Bahan:
  • 1 biji buah petola
  • 4 biji ubi kentang 
  • 1 paket suhun/fucuk
  • air secukupnya
  • Garam secukup rasa
Bahan tumbuk/kisar:
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • segenggam ikan bilis
Cara Memasak:
  1. Basuh petola, kupas kulit dan potong ikut citarasa anda.
  2. Rendam suhun dan fucuk, kemudian tos dan ketepikan.
  3. Kupas ubi kentang dan dipotong 4.
  4. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar/bahan tumbuk. Masak hingga wangi, kemudian masukkan air sebagai kuah sup.
  5. Masukkan ubi kentang dan masak hingga empuk, kemudian masukkan sayur petola.
  6. Akhir sekali masukkan suhun, fucuk dan garam. Kacau seketika dan boleh ditutup api.
  7. Sedia untuk dihidang...

No comments:

Post a Comment