Bahan-bahan:
- 1kg ubi kentang
- 2 sudu makan liimau nipis
- 1 sudu teh garam
- Air secukupnya
- 1 sudu makan tepung ubi kayu
- Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
- Kentang dikupas dan dipotong mengikut citarasa anda.
- Rendam kentang bersama air dan limau nipis selama 5 minit.
- Rebus ubi kentang bersama garam selama 4 minit dan toskan.
- Bancuh 1 sudu makan tepung ubi dan salutkan anggaran 150gm kentang dan gaul rata.
- Gorengan pertama: Panaskan minyak dan goreng selama 5 minit. Angkat dan sejukkan.
- Gorengan kedua: Goreng selama 2 minit dan rehatkan 5 minit.
- Gorengan ketiga: Goreng anggaran 1 minit dengan api yang besar. Angkat & toskan.
- Sedia untuk dinikmati bersama sos cili/sos tomato...
No comments:
Post a Comment