- 1 kg laksa
- 1 kg ikan sardin/kembung (biasa guna ikan sardin) -direbus & dikisar
- 2 kuntum bunga kantan
- 5 keping asam gelugur/asam keping
- 2/3 tangkai daun kesum (lagi banyak lagi harum)
- 1 batang serai (diketuk)
- daun pudina (ikut citarasa)
- 4/5 liter air
- 2/3 senduk cili kisar (ikut kepedasan)
- garam secukup rasa
Bahan Hiasan:
- 4 biji telur rebus (dipotong 4)
- 3 biji cili merah (dihiris halus)
- 1 labu bawang besar (dipotong bulat)
- 1 biji timur (dipotong memanjang)
- limau kasturi (dibelah 2)
Cara Membuat:
- Celur laksa hingga lembut, tapis dan asingkan.
- Rebus ikan sardin. Asingkan kepala dan tulang serta isi.
- Kisar kasar isi ikan dahulu. Kemudian kisar halus kepala dan tulang ikan. Tapis dan asingkan.
- Masukkan air ke dalam periuk. Kemudian masukkan cili kisar, ikan yang telah dikisar kasar dan halus, bunga kantan, asam gelugur, daun kesum, serai, daun pudina dan garam secukup rasa.
- Tunggu hingga kuah laksa mendidih dan pekat.
- Akhir sekali ambil laksa yang telah dicelur, masukkan kuah laksa dan hiaskan dengan cili merah, telur rebus, bawang besar, hirisan timun dan perahan limau kasturi...
No comments:
Post a Comment