- 1kg mee kuning (celur dan asingkan)
- 500gm ayam (potong kecil)
- 13 biji bebola ikan (fish ball) - dipotong 4
- 3 keping kek ikan (fish cake)- dihiris nipis
- 300gm udang -dibuang kulit
- 4 sdb rempah kari ayam (dibancuh menjadi pes pekat)
- 2 cwn santan pekat
- 2 biji kentang (rebus & dilecek halus)
- 1kg kerang (rebus & ambil isi)
- 2 cwn air rebusan udang
- 2 cwn santan cair
- 2 keping asam gelugor/asam keping
Bahan Kisar Halus:
- 4 ulas bawang putih
- 10 tangkai cili kering
- 6 biji bawang merah
- 1 inci lengkuas
- i inci halia
- 2 sdb udang kering
- 1 btg serai
Bahan Tumis:
- 5 bjiji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 tangkai daun kari
- 1 btg kayu manis
Bahan Hiasan:
- 4 biji telur (rebus & potong 4)
- bawang goreng
- 4 biji tauhu (goreng & hiris)
- daun bawang
- cili merah - hiris nipis
- limau kasturi -potong 2
- taugeh/sawi-celur
Cara Membuat:
- Panaskan air hingga mendidih dan celur mee kuning, angkat & toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan tumis, bahan kisar halus & pes kari. Kacau dan tunggu hingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan ayam dan kacau seketika hingga separuh masak. Masukkan santan cair & air rebusan udang. Masak hingga mendidih.
- Masukkan udang, kek ikan, kerang, kentang, asam keping, bebola ikan dan santan pekat. Kacau supaya tidak pecah minyak.
- Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Hidangkan mee bersama bahan hiasan... ikut citarasa anda...
No comments:
Post a Comment